12-02-17

IT Revolution

Not only space travel was one of the major evolutions of the 60's, information technology took the world by storm as well.  

In 1960 the MIT built the PDP-1 computer that had a clock speed of 200 KHZ and could perform 100.000 operations per second. Revolutionary for that time. 
1964 saw the first IBM system that was designed to run a range of programs. It had a gigantic internal memory of 8 megabytes. It was the first machine of its kind that was upgradable. 
1965 saw the first minicomputer and in 1968 HP released the first desktop computer. HP also launched the term 'Personal Computer' after the release of this imortant innovation. 
The end of the 60's saw the birth of the first supercomputers, still very unreliable then. 

And where have we come since then? The picture I chose to illustrate this post is one I took a year or 4 to 5 ago with my blackberry smartphone, believe it or not. I have an iPhone now. I was working on a business information model with a couple of colleagues. Wim is working at the smartboard here. You can move the objects, draw on the board, it is a gigantic touch screen. We have come a long way since the 60's. 

SmartBoard_WEB.jpg

Niet alleen ruimtereizen evolueerde sterk in de jaren 60, informatietechnologie verroverde ook de wereld. 
In 1960 bouwde de MIT de PDP-1 computer dat een kloksnelheid van 200 KHZ haalde en 100.000 verrichtingen per seconde aankon. Revolutionair voor die tijd. 
In 1964 kwam IBM met het eerste systeem dat ontworpen was om meerdere programma's te kunnen uitvoeren. Het had een gigantisch intern geheugen van 8 megabytes. Het was ook de eerste machine die upgegrade kon worden. 
1965 zag de eerste minicomputer en in 1968 kwam HP met de eerst desktop computer op de markt. Dit gaf aanleiding aan het ontstaan van de term 'Perconal Computer'. 
Op het einde van de jaren 60 deden de eerste supercomputers hun intreden, maar die waren dan nog zeer onbetrouwbaar. 

En waar staan wij nu? De foto die ik koos om deze post te illustreren nam ik 4 à 5 jaargeleden met mijn blackberry smartphone. Intussen heb ik een iPhone. Ik werkte toen aan de ontwikkeling van een business information model met enkele collega's. Wim werkt hier aan het smartboard. Je kunt de objecten verschuiven, er op tekenen, het is een gigantisch aanraakscherm. Ja, wij zijn van ver gekomen sinds de 60's. 

07:00 Gepost door pieterbie in street | Permalink | Commentaren (11) | Tags: street, working |  Facebook |

Commentaren

In 1967 begon ik op pc te werken, toen nog met ponskaarten. Enkele jaren later 'schreven' we op een magnetische band...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 12-02-17

Goede morgen Pieterbie en hopelijk ben je aan een heerlijk weekend bezig, zonder al te veel zorgen of werk!
Interessant log alweer, goed dat je alles wat er op dat gebied verwezenlijkt is even op een rijtje zette, wat is het toch allemaal snel op die halve eeuw geëvolueerd hé.
Als ik dit zie kan ik me weer een beetje met de mensheid verzoenen, niet met het mensDOM, dat blijft jammer genoeg zoals het is...

Gepost door: gerdaYD | 12-02-17

Tegenwoordig het is mooie uitvinding. Er komen steeds meer nieuwe ontwikkeling. Je foto is duidelijk te zien dat over praten hoe en wat.
Fijne dag voor jou.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 12-02-17

net als Lies ben ik indertijd ook met ponskaarten begonnen..
prettige zondag

Gepost door: willy | 12-02-17

wat een evolutie en het stopt niet, binnen 20 jaar kunnen we totaal niet meer mee

Gepost door: fotorantje | 12-02-17

de tijd gaat hard, ontwikkelingen ook, en we zijn nog lang niet aan het einde, maar of het allemaal beter is geworden, is maar zeer de vraag

Gepost door: klaproos | 12-02-17

We kunnen dit tijdperk, na het Stenen-, Bronzen- en Ijzer-tijdperk wel het Computertijdperk noemen hè.. als er iéts is dat zich enórm ontwikkeld heeft en waar de hele maatschappij door veranderd is en nog steeds verandert..!

Gepost door: mizzD | 12-02-17

Sterk he van het ogenblik men iets weet is het al voorbij gestreefd ! ontmoedigend niet ? Grts

Gepost door: willy duvel | 12-02-17

De enorme evolutie op het beschreven gebied kan tot veel goeds leiden, maar de schaduwkanten komen steeds meer aan het licht en overheden zijn er niet op voorbereid. Ze lopen steeds weer achter de feiten aan.

Gepost door: Cor | 12-02-17

Toen er in een nog niet zo lang verleden gezegd werd dat de evolutie zo vlug zou gaan dat iedereen thuis over een pc zou beschikken,lachten we daar mee. En kijk nu eens!

Gepost door: magda | 12-02-17

@Zou kunnen, Pieter, 't is ook 50 jaar geleden... 'k Herinner me wel die stapels witte kaarten vol gaatjes...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 13-02-17

De commentaren zijn gesloten.