15-03-18

Archibald McLellan

Deze Schot droeg enorm bij aan de kunst wereld in de 19e Eeuw. Bij wijze van erkenning werd hij begraven in de begraafplaats van de kathedraal. Maar later wanneer Necropolis gemaakt werd kreeg hij daar een herdenkingssteen dicht bij de ingang.

Ik ging op zoek naar de betekenis van de symbolen, maar kwam van een kale reis terug.

Pi-day gisteren was een beetje droevig doordat de wereld een wiskundig genie Stephen Hawking verloor. Het was op zich natuurlijk een mirakel dat hij 50 jaar blijf leven na de diagnose van ALS. En als deze man ons dan toch moest verlaten lijkt Pi-dag een geschikt moment. RIP Stephen Hawking (08/01/42 - 14/03/2018).

Weten jullie waarom het precies gisteren Pi-dag was?

IMG_3319_GLASGOW_GRAVE.jpg

This Scotsman contributed in a massive way to art in the 19th century. He was burried in the grounds of the cathedral, and later when Necropolis was founded, he was given a memorial stone near the entrance.

I tried to make sense of the symbols on his grave, but found not immediate help on the internet as to deciphering them.

Pi-day was a little sad yesterday as the world lost its mathematical genious Stephen Hawking. A miracle he survived 50 years with ALS. If he had to die Pi-day seems like a good day for that. RIP Stephen.

Do you know why exactly yesterday was Pi-day?

07:33 Gepost door pieterbie in art | Permalink | Commentaren (9) | Tags: art, glasgow, uk, cemetery |  Facebook |

Commentaren

Ik heb gisteren gehoord dat Stephen Hawkink is overleden is. Hij had vreselijk ziekte. Erg voor der. Pi-dag is 14 maart, wordt wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feestgevierd. π-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor π 3,14 is. Deze dag wordt op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven gespeeld heeft en proberen zich op humoristische wijze een wereld zonder π voor te stellen. De viering begint gewoonlijk om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferige benadering van π 3,14159 is. Mensen die de 24-uurs klokindeling gebruiken handhaven een ander begin: 1:59 of 15:09.

Het "ultieme π-moment" was op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, omdat dit 3/14/1592 6:53:58 in de Amerikaanse schrijfwijze voor data is. Dit komt overeen met de eerste 12 cijfers van π (3,14159265358).

Op scholen en universiteiten in Amerika begon men een aantal jaren geleden de π-dag te vieren met het eten van taart (in het Engels pie, ook de letter pi wordt door Engelstaligen zo uitgesproken) of pizza. Of er worden etenswaren gemaakt in de vorm van een π-teken. Ook is er een spel aan verbonden, kinderen moeten proberen te raden wat het getal van π is met behulp van een cirkel en hun schoen.

Foto heel triest.

Gepost door: Yova | 15-03-18

Op π-dag, 14 maart, wordt wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feestgevierd. π-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor π 3,14 is. Deze dag wordt op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven gespeeld heeft en proberen zich op humoristische wijze een wereld zonder π voor te stellen. De viering begint gewoonlijk om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferige benadering van π 3,14159 is. Mensen die de 24-uurs klokindeling gebruiken handhaven een ander begin: 1:59 of 15:09.

Het "ultieme π-moment" was op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, omdat dit 3/14/1592 6:53:58 in de Amerikaanse schrijfwijze voor data is. Dit komt overeen met de eerste 12 cijfers van π (3,14159265358).

Op scholen en universiteiten in Amerika begon men een aantal jaren geleden de π-dag te vieren met het eten van taart (in het Engels pie, ook de letter pi wordt door Engelstaligen zo uitgesproken) of pizza. Of er worden etenswaren gemaakt in de vorm van een π-teken. Ook is er een spel aan verbonden, kinderen moeten proberen te raden wat het getal van π is met behulp van een cirkel en hun schoen. (Wikipedia)

... en net op deze dag ging een groot wetenschapper van ons heen. Gelukkig blijft zijn werk voor altijd bestaan!
Ook Archibald McLellan heeft blijkbaar veel bijgedragen tot de wetenschap...

Gepost door: gerdaYD | 15-03-18

Voila heb alles bijgeleerd over Pi-day en dan verlaat een wereldberoemd mens ons op een dergelijke dag. Hij heeft wel heel erg lang met deze 'vuile' ziekte geleefd. Een knappe bol, gisteren ook gehoord waarom hij nooit een nobelprijs heeft gewonnen. En jouw held heeft ook bijgedragen aan de wetenschap.

Gepost door: Joke | 15-03-18

Moeten we nu hier allemáál uit Wikipedia gaan zitten knippen en plakken? :-PPP
Typisch, die symbolen hè.. tree, bell, trout.. maar waar het op slaat..??

Gepost door: mizzD | 15-03-18

Na Yova en Gerda hun uitleg weet ik het

Gepost door: Merel | 15-03-18

onvoorstelbaar hé, wat een bijzonder mens dat hij zolang met die ziekte kon blijven leven
van deze Archibald had ik eigenlijk nog nooit gehoord

Gepost door: fotorantje | 16-03-18

Tot op heden onbekend voor mij Wéér veel bij geleerd !

Gepost door: willy duvel | 16-03-18

En het gekke is, dat Steven Hawkins zoveel heeft ontdekt en uitgewerkt heeft voor de natuurwetenschap,
dat er niet echt veel mensen zijn die zijn complexe theorieën kunnen begrijpen...
Heb onlangs de film over Steven's leven gezien... die is indringend én beklijvend tegelijk vind ik...

Gepost door: Dirk | 16-03-18

Alle uitleg over PI day is hier al vermeld. In elk geval is het een intrigerend getal! Er zullen wel veel jaren overheen gaan eer we de theorien die Hawking verkondigde kunnen begrijpen! Wat symbolisch om juist op PI day onze wereld te verlaten!

Gepost door: magda | 19-03-18

De commentaren zijn gesloten.